Voltigering

VOLTIGERING

Kort om voltigering

Vi træner i gymnastiksko, hvis dette ikke ejes, er et par bløde sko tilladt i starten. Voltigeringssko er en nødvendighed, eftersom vi vil skåne hestens ryg så meget som muligt.

Du skal selv sørge for at have et par tætsiddende bukser på som du kan bevæge dig i, da dette er det mest optimale, leggins, strømpebukser, eller skiunderbukser vil være fint.


Alle træninger startes med en god opvarmning, så vi ikke får skader, hvorefter der trænes på træhest indtil hesten er opvarmet. Træhesten bruges til at træne teknikker og kür, så man er sikker i sine øvelser inden de afprøves på hesten. Dette gør vi bl.a. for at der ikke skal komme nogle hårde bump i hestens ryg, samt skader på vores udøvere.


Når man voltigerer øves der to ting: de obligatoriske øvelser, og küren som begge skal udføres når man er til stævner.


Obligatoriske:

Disse øvelser er obligatoriske til stævner, hvilket vil sige at alle skal lave dem. De bliver delt op i 2 blokke. Blok 1 og blok 2. Alle skal først (individuelt) op på hesten og lave 1. blok, og derefter skiftevist blok 2. Øvelserne er ikke svære, så alle kan følge med, ligemeget hvor god man er! Når alle har lavet de obligatoriske, går man videre til küren.


Kür:

Küren er et frit program hvor man kan være op til tre på hesten ad gangen, dette kommer an på hvilket niveau man  er på. I küren bestemmer man helt selv hvad der skal foregå, og der er ingen krav, så man kan selv vælge hvem der skal lave hvad hvornår, og på hvilken sværhedsgrad.


Voltigering er en unik og voksende sport, der kombinerer dans og gymnastik på en levende hest. Det er en fantastisk måde at udvikle koordination, balance, styrke og kreativitet, mens man arbejder i harmoni med hesten.

Hvem kan voltigere?

Alle! Voltigering har ingen aldersgrænse, og kan udover konkurrencedeltagende hold også inkludere hold, der blot voltigerer for hyggens og motionens skyld samt voltigering for handicappede.


Er det ligesom cirkusridning?

Nej. Voltigering udføres altid i et meget kontrolleret miljø – I en aflukket hal i en stor volte med blødt underlag, hvor hesten er fastgjort til en longe og kontrolleret af en longefører. Hesten, longeføreren og voltigøren arbejder som et team, hvor longeføreren kontrollerer hesten, hesten arbejder i et fast tempo (enten skridt eller galop) og voltigøren udfører en serie af gymnastiske øvelser på hesten.


Hvilke heste bruges til voltigering?

Mange forskellige typer af racer og størrelser kan bruges til voltigering. Den bedste voltigeringshest er rolig, stærk, veltrænet og har en taktfast gang. Kan hesten lide at gå voltigering? Vores heste elsker at gå voltigering! De er udvalgt specielt til sporten med baggrund i deres psyke og deres gode fysiske form, og får masser af opmærksomhed fra deres longeførere og voltigører.


Er voltigering en holdsport eller en individuel sport?

Begge dele! Voltigører kan deltage enkeltvis, som par og som en del af et hold. På et hold er der op til 3 personer på hesten ad gangen, hvor de udøver deres forskellige øvelser.


Hvad hvis jeg ikke har en hest?

Ikke noget problem! Da voltigering er en holdsport såvel som en individuel sport, er det som regel klubben der ejer og træner hesten. Alle voltigører har mulighed for at tage sig af hesten, uden at have ansvaret eller udgiften for hesten.


Hvor gammel skal man være for at voltigere?

En af de gode ting ved voltigering er, at udøverne kan være alt fra helt små børn til voksne – og alle aldre herimellem.


Er voltigering sikkert?

Ja. Mange faktorer gør, at voltigering er en sikker sport, blandt andet at hesten hele tiden er kontrolleret af en erfaren longefører. Voltigørerne trænes op i forhold til styrke og smidighed, og lærer at komme sikkert op på og af hesten. Derudover øves alle øvelser først igennem på en såkaldt træhest, inden man arbejder på hesten. Voltigeringsudvalget arrangerer hvert år træner- og longeførerkurser, hvor netop sikkerhed er en stor del af indholdet.


Har voltigering en sæson? 

Voltigering foregår hele året rundt, og man arbejder enten på en indendørs eller udendørs bane. Konkurrencerne foregår dog mest i sommerhalvåret; startende i

foråret og sluttende i efteråret.


Hvad træner jeg ved at dyrke voltigering?

  • Koordination
  • Balance
  • Styrke
  • Kreativitet


Derudover træner man en masse “bløde emner” ved at dyrke voltigering:


  • Teamwork: Voltigørerne lærer at arbejde sammen med såvel hest som longefører – og i holdsport også med hinanden.
  • Ansvar: Voltigørerne er ansvarlige for en række pligter omkring hesten, såsom strigling, fodring, at trække med hesten og lægge udstyr på inden træning.
  • Tillid: Voltigørerne lærer at stole på deres longefører, deres hest og ikke mindst på hinanden.
  • Selvtillid: Det skal man bruge, hvis man skal kunne stå på ryggen af en galoperende hest!


Skal jeg kunne ride for at kunne voltigere?

Nej, du behøver ikke at kunne ride for at kunne voltigere, men voltigering kan hjælpe dig til at blive en bedre rytter.